27 sep 2016

Lansare carte LABORATOR BRĂILA

Autor: B-LAB

Avem plăcerea să vă invităm în cadrul expoBIBLIOTECA v.2.0., vineri 30.09.2016, ora 17:00, TNB Foaier Sala Media cu acces din Str. Tudor Arghezi  – la lansarea cărții ce prezintă rezultatele proiectului „LABORATOR BRĂILA – Abordări alternative ale periferiilor urbane în cadrul unui oraş cu creşterea stagnată (B-LAB)” finanţat prin Grant SEE în cadrul programului PA17RO13 – Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural European.

 

Cartea este alcătuită din două volume ce sintetizează rezultatele workshop-urilor coordonate de cele 2 școli partenere, BAS (Bergen Arkitekthøgskole) și UAUIM (Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”).

 

Vol. I – This Place Is Pretty Good:  Spatial Engagements With Braila’s Latency

Editori: Andrea Spreafico și Cristian Ștefănescu

Folosind orașul românesc Brăila ca domeniul de activitate (un oraș post-industrial, post-comunist, cu un declin economic și social), un grup internațional de studenți și profesori au explorat forme ale capitalului operațional, dincolo de valoarea sa economică, pentru a dezvolta diferite abordări arhitecturale. Ca atare, s-a lucrat atât în ​​studio, în Bergen, cât și pe teren, în Brăila, pentru a explora și a valorifica potențialul latent derivat din particularitățile contextului – potențial latent, cum ar fi: potențialul creativ al utilizatorilor, patrimoniul subevaluat din epoca comunistă, noi forme de micro-urbanism, o multitudine de spații și construcții formate ca urmare a unor contracții economice și demografice.

Ca parte a muncii noastre de teren, am căutat modalități de a testa și calibra abordări arhitecturale prin acțiuni directe, cum ar fi intervenții construite, procese participative, interviuri sau prezentări. Și mai departe, modalitatea de ancorare a acestor abordări în cadrul comunităților locale, instituțiilor publice și persoanelor fizice care constituie viață unui oraș.

Următoarele pagini sunt o explorare a modalităților de a gândi și de a face arhitectură ca un proces dialectic de „cum să” maximizezi afectul capitalul latent cu mijloace limitate ca modalitate de a dezvolta potențialul viitor al unui oraș.

um-bas-this-place-is-pretty-good-front-cover-01

 

Vol. II – Urban Markers: Explorations, Tactics and Actions into Brăila, Romania

Editori: Angelica Stan și Irina Pața

Acesta prezintă într-o formă sintetică rezultatele Proiectului Laborator Brăila (B-LAB) generate de activitățile echipei de studenți și specialiști, sub coordonarea de Universității de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu”- Facultatea de Urbanism.

Aceste activități s-au desfășurat în perioadă aprilie 2015-iunie 2016 și au constat în două secțiuni principale:

  1. A) o scurtă cercetare asupra problematicii shrinking cities, asupra relației dintre creștere și declin urban, luând ca studiu de caz orașul Brăila.
  2. B) o a doua secțiune o reprezintă rezultatele efective ale workshopului coordonat de UAUIM, constând în proiectele și acțiunile de micro-reactivare urbană organizate la Brăila de studenții arhitecți, urbaniști și peisagiști. Proiectul Laborator Brăila a condus la descoperirea unor resurse mai puțin evidente ale orașului, iar seria de intervenții la scară mică, de acupunctură urbană, au reliefat potențialul nebănuit al unor spații urbane consumate neatent în viața cotidiană.

 

Print

 

Vă așteptăm cu drag!