Despre proiect

UrbanMarkers are la bază rezultatele proiectului „LABORATOR BRĂILA – Abordări alternative ale periferiilor urbane în cadrul unui oraş cu creşterea stagnată (B-LAB) finanţat prin Grant SEE în cadrul programului PA17RO13 – Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural European.

Proiectul abordează interdisciplinar o problemă importantă astăzi pentru orașele europene și se bazează pe înțelegerea contextului local și pe creativitatea locuitorilor ca având potențial de îmbunătățire a vieții în oraș. Brăila, oraș care, în ciuda unor procese ce indică un declin economic și demografic, este posesorul unui capital difuz de urbanitate, meritând a fi descoperit și pus de valoare.

În procesul de creștere urbană, stagnat la ora actuală pentru multe orașe din România și din Europa, se pune problema completării actului de planificare top-down cu o abordare bottom-up, inclusivă și cu deschidere culturală. Proiectul comun al celor două instituții de învățământ abordează orașul Brăila ca un laborator urban în care explorând și testând noi tactici, micro-strategii, acțiuni de catalizare, intervenții punctuale descoperim valoarea cultural-urbanistică a acelor ”mărci” de potențial local camuflate adesea în banalitate și ignoranță care nu fac obiectul planificării dar care pot deveni parametri de dezvoltare locală.

Activități:

  • (1) scurtă cercetare
  • (2) atelier de vară condus de BAS
  • (3) ateliere de toamnă conduse de UAUIM
  • (4) masă rotundă internațională și expoziție
  • (5) publicația proiectului.

Atelierele sunt deschise studenților UAUIM de la urbanism, peisagistică și arhitectură și vor implica experți recunoscuți în domeniu.

Obiectiv general: Dezvoltarea de metodologii alternative de educație și schimb de experiență în ceea ce privește diversitatea culturală a periferiilor urbane într-un oraș în scădere.