28 mai 2017

Parcul Chercea Park

Autor: B-LAB

re-establishment of a neighbourhood center by re-positioning local resources

by
Irina Pața, Cristian Ștefănescu, Tiina Teräs and Frede Vik

 

 

Acest proiect își propune să restabilească identitatea unui fost parc din cartierul Chercea, un spațiu neglijat de mai mult timp. Situat la una dintre intrările pietonale principale din cartier, spațiul deține atributele necesare pentru a fi un element de polarizare, dar totuși rămâne nefolosit, exceptând funcția sa de tranzit. Studiind resursele materiale găsite în și în jurul parcului, o dată cu observarea activităților din cartier, a ieșit la iveală potențialul latent al spațiului. De asemenea, analizele au relevat probleme sociale și materiale din cartier cărora li s-au căutat soluții prin designul propus în spațiu. Lucrările în parc au fost realizate în mai multe etape, inițial transformând un spațiu liber într-un teren de testare și, în continuare, într-un spațiu de agrement permanent. Fiecare intervenție în parc are o istorie individuală, realizată cu resurse limitate, dar ținând cont de caracteristicile sitului și adaptabilă pentru mai multe utilizări.

 

19243305_399563773771301_3961160499041997793_o

 

This project was initiated under the Braila Laboratory masters studio in the spring of 2015 at the Bergen School of Architecture in Bergen, Norway. Here the schematic design was formed by students Tiina Teräs and Frede Vik under the guidance of teachers Cristian Stefanescu, Catalina Ionita, Guillarme Eckly and Andrea Spreafico.
The final design was developed in 2016 by Irina Pața, Cristian Ștefănescu, Tiina Teräs and Frede Vik. It received first prize under the Urbaniada national public space competition, and was subsequently constructed with the support of Urbaniada, ING Bank and Braila Municipality.