09 iun 2016

AlbinaLink

Autor: B-LAB

re-Activare Creativă în stația de tramvai Albina

În perioada 28 – 29 mai 2016, în cadrul proiectului LABORATOR BRĂILA – Abordări alternative ale periferiilor urbane în cadrul unui oraş cu creşterea stagnată (B-LAB), o echipă formată din trei studenți, Andreea Simion, Alexandra Tudor și Cristi Bădescu, au desfășurat un eveniment de re-activare creativă a unei stații de tramvai din Brăila. Acesta a făcut parte dintr-o serie de acțiuni punctuale de re-activare urbană, cu scopul creșterii interesului locuitorilor orașului Brăila pentru posibilitățile multiple de îmbunătățire a calității spațiului urban local, prin acțiuni care presupun efort minim, dar care pot avea impact maxim.

 

Obiectivul principal al proiectului intitulat AlbinaLink a urmărit stimularea spiritului comunitar local și a inițiativei civice, atrăgând atenția asupra potențialului de dezvoltare al zonei, dar și al micro-spațiilor urbane de acest tip. Acțiunile de revitalizare au fost propuse pentru stația de tramvai Albina, de pe traseul liniei de tramvai 24 (strada Grigore Alexandrescu), traseu care leagă Parcul Monument de Stațiunea Lacul Sărat, două repere verzi importante la nivelul orașului. Alegerea acestei stații s-a realizat în urma studiului și a observațiilor pe teren a întregului traseu, aceasta fiind stația cea mai intens tranzitată, fapt care a garantat un impact asupra unui număr mai mare de locuitori.

DSC04205

Revitalizarea a constat în realizarea unei instalații verzi cu ajutorul plantelor și al materialelor reciclate, mizând pe un cost cât mai redus al intervenției. Așadar, instalația a fost realizată din sticle de plastic reciclate și transformate în suporturi pentru plante, prin decuparea și vopsirea acestora, după care au fost suspendate cu ajutorul unor cabluri, care au servit drept suport în cadrul stației. Plantele folosite, precum și pământul necesar pentru acestea au fost procurate atât de la locuitorii din zonă, precum și din spațiile aferente orașului.

În urma celor două zile de lucru rezultatul a fost cel sperat în care locuitorii, de la cei mai mici până la cei mai în vârstă, au prezentat un interes crescut pentru acest gen de acțiune, fiind încântați de noul aspect al stației și fiind dispuși ca pe viitor să întrețină instalația prin îngrijirea plantelor.