10 Dec 2015

Exhibition Opening at UAUIM – “This Place is Pretty Good – 10 architectural approaches to Brăila”

Autor: B-LAB

main-exhibition

Pe data de 3 decembrie 2015 în holul central al Universităţii de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” a avut loc vernisajul expoziţiei “Locul acesta este chiar bun. Brăila – 10 abordări arhitecturale”. Expoziţia, deschisă în perioada 3 – 15 decembrie 2015 reiterează rezultatele atelierului de vară condus de Școala de Arhitectură din Bergen, Norvegia, finalizat printr-un eveniment public de activare urbană și dezbatere, care a adunat un numar mare de participanți în jurul (deja celebrului) garaj – pavilion instalat pe faleza Dunării.

Mesajul acestui obiect a fost re-adus în discuția de la UAUIM, iar materializarea prezenței sale s-a realizat în cadrul expoziției, printr-o instalație ușoară din panglici colorate, ”desenand” 3D, la scara 1/1 conturul acestei construcții care din nou, devine loc al unor mișcări, imagini, discuții, sunete re-memorate, micro-gesturi contextuale care toate, se conjugă în a evidenția potențialul unui spațiu neglijat, capacitatea de re-inventare în ciuda abandonului său.

Expoziția a fost dedicată Cătălinei Ioniță, arhitect și doctor în urbanism, asistent manager de proiect în cadrul proiectului mai sus menționat, decedată în tragedia de la Colectiv. Pierderea ei a afectat enorm echipa din care făcea parte, dar lecția și crezul pe care le împărtășea Cătălina au fost reafirmate prin acest eveniment. Este vorba despre valoarea lucrurilor la îndemană, despre resursele locale care pot fi re-descoperite și puse la lucru și despre patrimoniul arhitectural – urbanistic aferent perioadei comuniste și de tranziție- un patrimoniu adesea difuz, cenușiu, ignorat și chiar negat de locuitorii orașului.

Este totodată vorba despre re-descoperirea legăturii dintre spațialitate și substratul ei social- comunitar, despre o atenție simultan îndreptată către forma, folosința spațiului urban și înspre poveștile asociate locurilor, obiectelor și oamenilor. Povestea garajului este o astfel de poveste, descoperită la Brăila, dar specifică unei țări întregi, una printre atâtea altele, re- compunând din fragmente și resturi povestea mai mare a vremurilor comuniste.